ARKA KAPAK YAZISI
Sultân Veled, babası Mevlânâ’nın en büyük hayrânı ve şârihidir. Ama o babası gibi aşkı ve coşkuyu değil; zâhidliği ön plana çıkarmıştır. O, halkın anlamadığı tasavvufî incelikleri onlardan saklayan ama tasavvufun halk için ahlâk tezkiyesi olarak gerekliliğinin bilincinde olarak, herkese ulaşmak için Mevlevîliği sistemleştiren, post kavgalarını önlemek için Çelebilik makāmını kuran, temkînli, mantıklı ve teşkîlâtçı bir sûfîdir.
Sultân Veled’in Maârif’indeki zühd, velâyet, şeyhlik, semâ, ölüm, Hakk’ın tecellîleri gibi konularda yoğunlaşan sohbetleri, misâl ve metaforlarla süslenmiş, anlaşılması kolaylaştırılmış sohbetlerdir. Müezzin Kefevî’nin, Maârif’i şerhi sırasında yaptığı şerhler ise İbn Arabînin Futûhāt’ından ve muhtelif Fusûs şerhlerinden alıntılar içerir. Bu, basit bir anlatım tarzı seçmiş olan Maârif’in tersine çevrilip entelektüel kesimin anlayacağı lisânla şerh edilmesinden başka bir şey değildir. Bu sûretle okuyucu, aslı itibârıyla bu derece ağır olan konuların, Sultân Veled’de ne kadar anlaşılır hâlde sunulduğunu bir kere daha anlamış olacaktır.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 732. Vuslat Yıldönümünde yayınlanan Kitabın, Maarif tercüme ve şerhi ile ilgili kısım websitemize yüklenmiştir (bkz. Akademik)>>>>>
HÜLYA KÜÇÜK
S.Ü. İlahiyat Fakültesi, Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden olan Hülya KÜÇÜK, doktorasını Leiden Üniversitesi’nde (Hollanda) Kurtuluş Savaşında Bektaşiler konusunda yapmıştır. (The Roles of the Bektāshīs in Turkey’s National Struggle, Leiden: Brill, 2002; Türkçesi: Kurtuluş Savaşında Bektaşiler, İstanbul: Kitap Yayınevi, 2003). Diğer çalışmaları arasında Tasavvuf Tarihine Giriş (Konya, 2004), er- Riâye Tercümesi ( Ş. F. ile birlikte, İstanbul, 1998 ve 2004) kitapları, yurtiçi – yurtdışı teblîğleri ve irili–ufaklı birçok makaleleri bulunmaktadır. Hülya Küçük, doçentlik çalışması olan elinizdeki çalışmasında, hem Sultân Veled’in Maârif’inde ele alınan tasavvufî meseleleri tahlîl etmekte, hem de bugüne kadar gün ışığına çıkmamış olan bir tercüme ve şerhini, Kitâbu’l-Hikemiyye’yi, okuyucuların tedkîkine sunmaktadır.