Rıza DURU'nun araştırıp hazırladığı “Mevlevîname: Çeviri Metinler ve Resimlerle Batılı Seyahatnamelerinde Mevlevilik” kitabı, Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun katkılarıyla T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yayınlandı.
Kitap hakkında Sayın Rıza DURU'nun verdiği bilgi şöyle; "Mevlevîlik tarihine dair araştırmaların neredeyse tamamı yerli kaynaklara dayanmaktadır. Bu kitapta ise, Mevlevîlikle ilgili, yazı ve resme dayanan, ilk elden Batılı kaynaklar derli toplu bir araya getirilip sistematik bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu bakımdan bir ilk teşkil etmektedir.
En erken tarihli olanı 1610 yılından başlayarak, 350 yıl boyunca, 10’dan fazla dilde yayınlanmış, 500’den fazla seyahatnamedeki Mevlevîlikle ilgili kısımların tarafımdan yapılan tercümeleri ve bu metinlerin yine tarafımdan gerçekleştirilen metotlu bir değerlendirmesi kitabın esas iki bölümünü oluşturmaktadır.
Doç. Dr. Necip Fazıl Duru tarafından yazılan kısa bir bölüm olan “Mevlânâ ve Mevlevîlik Bilgisi” bölümü ise, yerli kaynaklara dayanan sahih ve derleme bilgiyi içermektedir.
Kitabın bir diğer özelliği ise, tarih ve mekan uyumuna göre içeriğe dercedilen ve ikonografik bilgileri olabildiğince tespit edilmiş, yüzlerce tasvirin (gravür baskı, resim, taslak, çizim, fotoğraf) tarih malzemesi olarak kullanılmış olmasıdır. Mesela; “saka postu” teriminde yer alan sakalığın Mevlevîlikle ilgisini kimi tasvirleri tarihî bilgi kaynağı olarak kullanmak suretiyle ortaya koydum.
Kitapta yerli kaynaklarda yer almayan çok kıymetli bilgi ve malzemeler yer almaktadır. Bir misal olmak bakımından, Afyonkarahisar Mevlevîhane’sinde medfun bulunan Sultan Dîvânî hazretlerinin demir ayakkabılarını verebiliriz. Bir seyahatnamede, bu demir ayakkabıların inme yani felç geçirenlere şifa maksadıyla giydirildiği yazılmaktadır. Bugün bu ayakkabılar kayıptır. Bunun gibi, yerli kaynaklarda yer almayan bazı bilgiler, sadece batılı seyahatnamelerinde geçmektedir.
Kitapla ilgili daha çok şeyler söylenebilir; lakin sözü müdekkiklere bırakmak lâzımdır."
Bu eseri hazırlayan Sayın Rıza DURU'ya kalbi şükranlarımızı sunar, eseri yayınlayan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan'ın şahsında kuruma teşekkürlerimizi sunarız.
|