Semazen kursu ile semazen yetiştirdiğini söyleyen ve utanmadan, adab ve erkanı bilmeden, 6 tanesi milli oldu 20 taneside gösterilere çıkıyor demek nasıl bir duygudur acaba?
Sema'ı ve Mevleviliği bilmeden araştırmadan bu ifadeleri kullanan şahsı kınıyoruz. Bu göstericilere destek veren Manisa Belediyesini de tarihine karşı sorumluluk sahibi olmaya davet ediyoruz. Her ortamda Sema' edilmesine ortam sağlamak ve ortak olmak hizmet değildir.
Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığına altına imza attıkları belgeyi ve çıkardıkları yönetmeliği hatırlatıyoruz.
"Mevlevilik Kültürü UNESCO tarafından korunması gereken dünya kültür miras listesine alınmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bu çalışmaların başlangıç aşamasında, 2004’te 43 Kültürel Mekân ve Kültürel Anlatım Formundan Oluşan İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası Başyapıtları çerçevesinde UNESCO’ya Mevlevîlik kültürü ve onun en önemli parçası olan Semâ törenleriyle ilgili bir ulusal dosya sunmuştur. Bu dosyaya göre Semâ; “Allah’a ulaşma yolunun derecelerini sembolize eden, içinde dinî-tasavvufi ögeler ve temalar barındıran ve bu haliyle ayrıntılı kural ve özgün uygulamaları içeren bir tören” olarak tanımlanmaktadır."
Genelge:>>>
Konu olan haber metni aşağıdadır:
Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne ait Gençlik Merkezi'nde Semazenler Derneği'nin katkılarıyla açılan 'semazenlik kursu' büyük küçük herkesin ilgisini çekiyor. Gençlik Merkezi bünyesinde haftasonları verilen kursa ilgi gösteren 7 ile 25 yaş arası gençlere, Hz. Mevlana ve Mesnevi de öğretiliyor. Derneğin Başkanı ve kursun öğretmeni Musa Akçay, kursun amacının Mevlana'nın mesnevi kültürünü gençlere aşılamak olduğunu belirterek, "3 yıldır gençlerimize mevlevilik ruhu aşılamak, onlara insan sevgisini göstermek amacıyla semazen kurs düzenledik. Gençlerimizin kursa ilgisi çok iyi oldu. Bir semazenin yetişmesi kolay değil. Ciddi bir çalışmayla bir semazen en az iki yılda yetişiyor. Şu anda 60 semazen gencimiz var. Kursa hala devam ediyorlar. 6'sı geçen yıl milli semazen olmaya hak kazandı. 20 gencimiz ise Ege Bölgesi'ndeki çeşitli illerde sema gösterileri yapıyor" diye konuştu. Dernek Başkanı Akçay, semazenlik kursu ile gençleri kötü alışkanlıklardan da uzak tuttuklarını dile getirerek, "Kursumuzla öğrencimizin maneviyatını besliyor, ruhuna hitap ediyoruz. Böylece gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor, topluma yararlı birer bireyler haline getiriyoruz. Gençlerimize vatan, millet, anne ve baba sevgisini aşılıyoruz" dedi.
Dernek Başkanı Musa Akçay, UNESCO tarafından sema gösterisinin aslına uygun bir şekilde yapılması istendiğini ifade ederek, tüm kurallara uygun bir şekilde gösterilerini hazırladıklarını söyledi.
|