KONYA’DAN KOLOMBİYA’YA
İlâhî aşk köprüsü Kolombiya’ya kadar uzandı
Uluslararası Mevlâna Vakfı Kolombiya’nın Bogota, Medellin ve Bucaramanga şehirlerinde Hz. Mevlâna’yı ve Mevleviliği anlattı, Mukâbele-i Şerif icra etti.
Uluslararası Mevlâna Vakfı, Konya Büyükşehir Belediyesi, TC Kolombiya Bogota Büyükelçiliğimiz ve Kolombiya’nın en saygın özel üniversitelerinden olan Universidad de los Andes’in katkılarıyla 15-26 Mart 2014 tarihleri arası Kolombiya’nın üç şehrinde yedi ayrı program halinde “Hz. Mevlâna ve Semâ Günleri” düzenledi.
İlk dört program Başkent Bogota’da bulunan ve etkinliklere büyük destek sağlayan Universidad de los Andes’in kampüsündeki ana konferans salonunda gerçekleştirildi. Öğrenci ve öğretim üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği programlarda üniversite yetkililerinden alınan bilgiye göre ücretsiz olan etkinliği 5 bini aşkın müracaat olmasına rağmen kapasite nedeniyle ancak iki bin beşyüz kişi izleyebildi. Programların açılış konuşmasını yapan Hz. Mevlâna’nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlânâ Vakfı Başkanı Faruk Hemdem Çelebi Kolombiya’da ilk kez gerçekleştirilen Hz. Mevlâna Günleri münasebetiyle Hz. Mevlâna ve ülkemiz adına önemli bir tanıtım yapıldığını ve bu hizmetten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Konuşmalarında Başkan Tahir Akyürek nezdinde etkinliklere destek veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Universidad de los Andes Rektörlüğü’ne, yardımlarından ve misafirperverliklerinden dolayı TC Kolombiya Bogota Büyükelçisi Engin Yürür’e, Kolombiyalı Mevlevîler adına Mustafa Gustavo Martinez’e ve diğer sponsorlara teşekkürlerini sunan Makam Çelebisi Faruk Hemdem Çelebi “Hz. Pîr’in ve öğretilerinin ülkemizden çok uzak bölgelerde dahi okunması ve anlaşılmaya çalışılması ülkemiz ve dinimiz adına önemli tarihi bir olaydır” diyerek buna vesile olmaktan dolayı gururlu olduklarını dile getirdi.
Etkinliklerde Semâ öncesi Hz. Mevlâna, Mevlevilik ve Semâ hakkında bilgi veren Hz. Mevlâna’nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlânâ Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru da UNESCO tarafından 2005 yılında “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne Baş Yapıt olarak eklenen Mukâbele-i Şerif’in 800 yıla yakın bir tarihi olduğunun altını çizerek Semâ’nın bölümleri, manevî anlamları, semâzen kıyafetleri gibi konularda izleyicilere bilgiler sundu. “Hz. Mevlâna yaşadığı müddetçe Yüce Allah’a nâçiz bir kul olarak Hz. Muhammed’in yolunda hizmet etmeye büyük özen göstermiş, bizlere bunu öğütlemiş, kendisinden sonra kurulan Mevlevilik de Türk-İslam kültürünün en önemli köşe taşlarından biri olmuştur” dedi.
TC Bogota Büyükelçisi Engin Yürür de henüz 4 yıl önce açılan Büyükelçiliğimizin Kolombiya’da ülkemizi ve kültürünü tanıtma adına gayretler sarf ettiğini, bu çerçevede Kolombiya’da düzenlenen “Hz. Mevlâna ve Semâ Günleri”nin büyük anlam taşıdığını belirterek “Bu etkinliklere Kolombiyalı devlet adamları ile birlikte Bogota’da bulunan diğer ülke Büyükelçilerini de davet ettik. Birçoğu davetimize icabet ederek insanı derinden, gönülden etkileyen Semâ’dan büyük lezzet aldılar ve yüzyıllardır devam ede gelen bu kültüre hayran kaldılar.” dedi. Büyükelçi Yürür, iki ülke arasındaki ticari, siyasi ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesinin yanında ülkemiz ve Kolombiya üniversitelerinin de özellikle Mevlâna Değişim programı ile işbirliği yapma konusunu önemsediklerine, Selçuk Üniversitesi ile bu işbirliğini başlatmanın anlamlı olacağına vurgu yaptı.
Kolombiya basınının da yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerdeki konuşmaların ardından Sultan III. Selim tarafından bestelenen Sûzidilârâ Âyin-i Şerifi eşliğinde Semâ icra edildi. Semâ’nın ardından izleyicilerin merak ettiği sorular Faruk Hemdem Çelebi, Esin Çelebi Bayru, Postnişin Nadir Karnıbüyükler, Mutrıp Heyeti Başkanı Serhat Sarpel ve Hüseyin Erek tarafından cevaplandırıldı. Heyette bulunan Selçuk Üniversitesi Mevlâna Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Nuri Şimşekler ve Mevlâna Müzesi Müdür Yardımcısı Dr. Naci Bakırcı da Hz. Mevlâna, Mevlevîlik tarihi, Mevlâna Dergâhı-Müzesi ve Konya hakkında detaylı bilgiler verdi. Kolombiya Caracol TV tarafından da belgesel amaçlı çekimler yapıldı.
Aynı etkinlikler daha sonraki günlerde Bogota’ya 300 km kadar mesafelerde Medellin ve Bucaramanga şehirlerindeki tiyatro ve İl Kültür Müdürlükleri salonlarında yine yoğun katılımlarla gerçekleştirildi.
Uluslararası Mevlânâ Vakfı programlarının ikinci aşaması ABD’nin Miami, New York ve San Francisco şehirlerinde Faruk Hemdem Çelebi ve Esin Çelebi’nin katılımı ile ilgili dernek ve vakıfların organizesi çerçevesinde bilgilendirme amaçlı olarak Nisan ayının sonuna kadar devam edecek.
Mukâbele-i Şerif’te görev alan heyet:
Sema Gurubu: Nadir Karnıbüyükler (Postnişin), M. Ali Özdengül (Semazenbaşı), Yaşar Karnıbüyükler, Mehmet Esad Arslantaş, Mehmet Erkmen, İhsan Keleş, Hakan Elma, Metin Deniz Türeli, Derviş İsmail Fenter (ABD)
Mutrıp Heyeti: Serhat Sarpel, Hüseyin Erek, Engin Baykal, Mustafa Tabak, Erdem Alpsoy, Ahmet Cemal Öksüz
Haber ve Foto: Nuri Şimşekler
Etkinliklerle ilgili Kolombiya’daki duyurular linkleri:
http://eventos.uniandes.edu.co/s/1384/
http://www.elcolombiano.com/BancoConocimiento/
https://www.facebook.com/events/287168371438552/
http://blogs.elespectador.com/elmagazin/
http://www.catedraldesal.gov.co/index.php/noticias/2
http://www.senalradiocolombia.gov.co/home/
http://www.gentedecabecera.com/2014/03/
https://pinvents.com/event/6667903567
|