Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, Kütahya'nın mevlevilikte Konya ve Afyonkarahisar'dan sonra en önemli üçüncü merkeze olduğunu kaydetti.
Kemikli, yıllarca mevlevihane olarak kullanılan Dönenler Camii'nde İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı etkinlikte kamuoyunda bilgiler verdi.
DPÜ İlahiyat Fakültesi olarak amaçlarının Kütahya kültürünün daha yakından tanınmasına katkı sağlamak olduğunu dile getiren Kemikli, "Daha önce düzenlediğimiz etkinliklerde de ifade ettiğimiz gibi, DPÜ ilahiyat Fakültesi şehrimizin tarihi ve kültürel dinamiklerini ve medeniyetimizin hafızası olan şehrin değerlerini bilimsel etkinliklerle tanıtmayı kendisine misyon edinmiştir. Bu ilkeden hareketle ikinci ulusal sempozyumumuzu da yine Kütahya'nın önemli değerlerinden biri hakkında düzenlemeye karar verdik. 24-95 Ekim 2014 tarihleri arasında DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz bu sempozyum, Kütahya'nın ilk Mevlevi şeyhlerinden biri olan Ergun Çelebi ve Kütahya Mevleviliği hakkında olacaktır. Kütahya deyince; ilim, irfan ve mana deyince akla gelen en önemli isimlerden biri olan Ergun Çelebi, (ö. 775/1373) burada Mevleviliğin yayılmasını sağlayan ilk kişidir. Kütahya doğumludur ve Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin ikinci göbekten torunudur. Dedesi Gerniyanoğlu Süleyman Paşa, Sultan Veled'in kızıyla evlendiğinden Celaleddin Ergun'a da Çelebi unvanı verilmiştir. Konya'da Şems makamında yedi terkli Şemsi tac giyerek hilafet alan Ergun Çelebi, bir süre sonra Kütahya'da İmüdüddin Hazer Dinari tarafından mevlevilhanenin ilk şeyhi olur. Konya'dan sonra Mevleviliğin önemli merkezlerinden biri olan Kütahya'da yaşamış ve burada vefat etmiştir. Ayrıca Dönenler Camii adıyla bilinen yanı başımızdaki Kütahya Mevlevihanesinin de ilk postnişidir. Ergun Çelebi'nin kabri ise Kütahya Fatihi Hazer Dinari'nin 12. yy'da yaptırımş olduğu Hazer Dinari Meseidi içindedir. Bu mescit günümüzde Mevlevihaney'yle bitişik hale gelmiş ve Ergun Çelebi'nin aile fertleri ve Mevlevihane'nin diğer postnişinlerinin de gönülmesiyle hazire haline dönüşmüştür. Ergüniye Dergahı diye anılan Kütahya Mevlevihanesi, Konya ve Afyon Mevlevihanelerinden sonra Mevleviliğin üçüncü önemli merkezi haline gelmiştir. Düzenleyeeepimiz bu sempozyumla üç şeyi hedefliyoruz. Kütahya'nın ilk mevlevi şeyhi ve önemli tarihi şahsiyetlerden biri olan Ergun Çelebi'yi tanımak. Geçmiş ve gelecek arasında kurulacak olan bu irtibat sayesinde ilimizin manevi değerlerine sahip çıkmak. yaşatmak ve örnek alınmasını sağlamaktır.Kütahya kültürünün daha yakından tanınmasına katkıda bulunmak" ifadelerini kullandı. (EFE) - Kütahya |