
Hz. Mevlâna’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri çerçevesinde Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü ve Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı tarafından 7-17 Aralık 2018 tarihleri arasında bir dizi program düzenlenecek.
Şeb-i Arûs Etkinlikleri kapsamında, “Mesnevî Şârihi Ahmed Avni Konuk’un 80. Ölüm Yıldönümü Anısına” Ulusal Mevlana ve Mesnevî Sempozyumu, belirlenen orta öğretim kurumlarında “Genç Gönüllerde Hz. Mevlâna Konferansları”, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü yüksek lisans programından mezun öğrenciler paneli, tasavvuf müziği konseri, çocuk operası ve geleneksel hale gelen “Gönlümüzdeki Mevlâna Söyleşileri-IX” başlıklı programlar gerçekleştirilecek.
Ayrıca Üniversite Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı ile ortaklaşa “Aynadaki” isimli tek perdelik bir tiyatro, tasavvuf müziği konseri ve “Küçük Kuşun Öğüdü” isimli tek perdelik bir çocuk operası da bu yıl etkinlikler kapsamında ilgililerle buluşacak.
Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Şeb-i Arûs Etkinlikleri Çalışmalarını Tamamladı
Selçuk Üniversitesi bünyesinde bulunan ve uzun yıllardır Mevlana etkinliklerinde söz sahibi olan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün 745. Vuslat Yıldönümü kapsamında yapacağı etkinlikler için çalışmalarda sona gelindi. Bu kapsamda;
10 Aralık 2018 tarihinde yapılacak olan “Mevlana Araştırmaları Yüksek Lisans Mezun Öğrenciler Paneli”nde Enstitü bünyesinde bulunan yüksek lisans programından mezun olmuş öğrenciler Mevlâna ve Mevlevîlik hakkında düşüncelerini paylaşacaklar.
12 Aralık 2018 Çarşamba günü düzenlenecek Mesnevî Şârihi Ahmed Avni Konuk’un vefatının 80. Yıldönümü Anısına düzenlenen “Ulusal Hz. Mevlâna ve Mesnevî Sempozyumu”na farklı üniversiteden gelecek olan 12 bilim insanı Ahmed Avni Konuk’u tasavvufî, musıkî ve eserleri üzerinden anlatacaklar.
Ayrıca 10-13-14 Aralık 2018 tarihlerinde Konya merkez ilçelerindeki üç farklı orta öğretim kurumunda Enstitü Yüksek Lisans öğrencileri tarafından yapılacak “Genç Gönüllerde Hz. Mevlâna” başlıklı konferanslarda yüksek lisans öğrencilerimiz gençlere Hz. Mevlâna’yı anlatacaklar.
Enstitü etkinlikleri arasında bulunan ve her yıl geleneksel olarak yapılan “Gönlümüzdeki Mevlâna Söyleşileri – IX” başlıklı söyleşi bu yıl 11 Aralık 2018 Salı günü düzenlenecektir. Söyleşi, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN’in moderatörlüğünde, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat Yılmaz, Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ve Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzič gibi tanınmış simaların katılımıyla gerçekleşecektir. “Mecâlis-i Seb‘a – Hz. Mevlâna ve Eğitim” başlığıyla yapılacak söyleşide katılımcılar; eğitim dünyasının Hz. Mevlâna’sını ve eğitim camiasına Hz. Mevlâna’nın yansımalarını paylaşacaklar.
Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı ile ortaklaşa düzenlenen “Aynadaki” isimli tek perdelik tiyatro 8-16 Aralık 2018 tarihleri arasında Devlet Konservatuvarı salonunda her akşam saat 20.00’da ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacaktır. Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Müdüresi Prof. Dr. Dilek Zerenler’in koordinatörlüğünde ve Öğr. Görevlisi Tolga Özenç Özençel’in yönetmenliğinde oynanacak tiyatronun ilk gösterimi 8 Aralık 2018 Cumartesi günü olacak.
Bu yıl ayrıca 12 Aralık Çarşamba günü Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi M. Nuri Parmaksız’ın yönetmeliğinde Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda Tasavvuf Müziği Konseri de Üniversite etkinlikleri arasında yer almakta.
Etkinlikler kapsamında konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin:
“Günümüzde Selçuk Üniversitesi, 1980’li yılllardan bu yana Şeb-i Arûs etkinliklerine aralıksız katkı sağlayan ve yapılan her türlü faaliyetin bilimsel boyuta taşınmasında rol oynayan bir kurum haline gelmiştir. Bilim ve kültür adına her alanda sadece Konya’da değil ülkenin ve dünyanın her yerinde kendisinden söz ettiren Selçuk Üniversitesi Hz. Mevlana, Yunus Emre, Hoca Ahmet Yesevî gibi milli ve manevî kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasında da her zaman rol almış ve almaya da devam edecektir.
Bu kapsamda Selçuk Üniversitesi olarak bizler, büyük fikir insanı Hz. Mevlâna ile ilgili yapılan her türlü faaliyete ve bilimsel etkinliğe katkı sağlamak için hazırız. Hz. Mevlâna ve düşüncesi, bu kadar savaşın ve kargaşanın yaşandığı günümüz dünyasında her geçen gün barıştan, sevgiden, hoşgörüden ve birlikte yaşamadan yana daha da önem kazanmaktadır. Dileğimiz odur ki bütün insanlık bu sevgi ve kardeşlik atmosferinde birlikte yaşamayı amaç edinsinler.
Bizler de Üniversite olarak bu yıl çok geniş bir program planlaması ile Şeb-i Arûs Etkinlikleri’ni gerçekleştireceğiz. Bu programlarda tüm Konya olarak kararlaştırılan “Selâm Vakti” teması kullanılmış ve programların içeriği o şekilde zenginleştirilmiştir.
Diğer yandan Üniversite yönetimi ve idareciler olarak bu tür etkinliklerin her alana yayılması için akademik çalışmalardan başka, toplumun diğer kesimlerine de erişmeye çalışıyoruz. Bu amaçla yapılacak etkinliklerin bazısının liselerde ve fakültelerdeki öğrencilere, yöneticilere ve halka yönelik olduğu da görülecektir.
Düzenleyeceğimiz etkinliklerin Konya’ya, ülkemize ve tüm dünyaya şimdiden hayırlı olmasını temenni eder; akademik ve idari tüm personelimizi, öğrencilerimizi ve saygıdeğer Konyalıları etkinliklerimizde görmekten onur duyacağımızı belirtirim.” dedi.
Hazırlıklar büyük bir titizlikle tamamlandı
Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali TEMİZEL ise tüm etkinlikler için gerekli hazırlıkları titizlikle tamamladıklarını belirtirken, her yıl olduğu gibi bu yıl da Hz. Mevlâna ile ilgili bilimsel ve sosyal etkinlikler gerçekleştirmeye çalıştıklarını söylemiş ve tüm üniversite personeli ile öğrencilerini etkinliklere davet etti.
Etkinliklerde üniversite öğrencileri ve personeli birlikte Konya Liselerinde eğitim gören gençleri ve Konya halkının da bilgilendirilmesinin amaçlandığını belirten S.Ü. Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali TEMİZEL “Bu yıl da uluslararası sempozyumdan konferanslara, sergiden söyleşiye kadar birçok etkinlikle anma haftasına katkı sunacağız. Tüm etkinliklerimize ilişkin hazırlıklarımızı tamamladık. Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü olarak Mevlâna ve Mevlevîlik Kültürünün tamamen aslına uygun ve bilimsel gerçekler doğrultusunda anlaşılması konusunda çalışmalarımıza aralıksız devam etmekteyiz. Bu yıl dört ana başlıkta toplam 6 programla anma etkinliklerine katkı sağlamaya çalışacağız. Düzenlediğimiz etkinliklere mümkün olduğunca farklı isimleri ve konuları dâhil ederek Hz. Mevlâna ve Mevlevîlik Kültürünü detaylı bir şekilde yansıtmaya çalışıyoruz.” dedi.
Kitapçık ve Afişler için >>>
|