03-05 Mayıs 2018 tarihlerinde yapılan “Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’yı Teşriflerinin 790. Yıldönümü” etkinliklerine Mevlana Araştırmaları Enstitüsü “Mevlâna’nın Yolundan: Mevlâ’ya Göçenler” isimli bir panelle katkıda bulunuyor.
Panel 4 Mayıs 2018 Cuma günü saat 10.30’da Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Yerleşkesi S. Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin KARA’nın oturum başkanlığını yapacağı panelde Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hicabi KIRLANGIÇ, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dilaver GÜRER, Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali TEMİZEL ile İran Simnan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hamid Reza HASSANZADEH TAVAKOLI Hz. Mevlâna ve ailesinin 790. yıl önce gerçekleştirdikleri yolculuğun günümüze kadar uzanan öyküsünü katılımcılarla paylaşacaklardır.
Panele tüm üniversite personelimiz, öğrenciler, Karaman ve Konya halkı davetlidir.
Etkinlikler kapsamında konuşan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ali TEMİZEL; “Bu yıl Hz. Mevlâna’nın ve ailesinin Selçuklunun payitahtı Konya’yı teşriflerinin 790. yıl dönümünü kutluyoruz. Bundan 800 yıl önce Avrupa’nın daha ortaçağ karanlığını yaşarken Anadolu bilim, sanat ve edebiyatla insanların aydınlanmasına, hoşgörü, sevgi ve maneviyat atmosferinde bir arada dostça yaşamasına hizmet etmenin gayreti içindeydi.
Bu gün de ülkemizin çevresindeki coğrafyaya göz attığımızda durumun 800 yıl öncekinden farklı olmadığını görmekteyiz. Bir tarafta yine kan, yine gözyaşı, yine inadına haksızlıklar, yine yurdunu, evini terk etmiş sığınmacı durumundaki masum insanlar ve diğer tarafta ise ateş hattında, ateş altında değil; atış hattında his yoksulu olarak seyirci kalanlar…
Aslında bazen göçlerin ülkelerin kültür ve tarihlerinde önemli değişimlerine ve kazanımlarına sebep olmaktadır. Hz. Mevlâna ve ailesini Belh’ten çıkıp uzun yollar kat ettikten sonra Karaman’a ve arkasından Konya’ya gelmesi İslâm kültür ve medeniyetinin yeni canlanmaya başladığı Anadolu coğrafyasında birlikte yaşama, hoşgörü, sevgi ve mutlu olma kültürünü ve birbirimizi sevme alışkanlığı kazanmamıza katkı sağlamıştır. Ayrıca yaklaşık Sekiz yüz yıldan beri Anadolu’da tasavvufi edebiyatın gelişmesine, mesnevi tarzı edebi akımın oluşmasına, bu alanda birçok şair ve edibin yetişmesine her asırda yüzlerce tercüme ve şerhin yapılmasına öncülük etmiştir.
Kaynağını Kur’an-ı Kerimden ve Peygamberimiz hadis ve sünnetlerinden alan Hz. Mevlâna’nın eserlerindeki sevgi, barış, dostluk ve kardeşçe yaşama mesajlarına bugün daha çok ihtiyacımız vardır. Bunun için yaratıcısıyla kulunu bir araya getirmeye çalışan büyük İslam mutasavvıfının yolunda daha çok çalışmalıyız.
Bu vesileyle Enstitümüzün bu seviyeye gelmesine emeği geçen ve katkıları bulunan başta Selçuk Üniversitemizin saygıdeğer yöneticilerine, bu panelimize Konya dışından ve Konya’dan gelerek katkı sağlayan ve bizleri engin bilgileriyle aydınlatacak değerli bilim insanlarına en içten teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunarız. Bu vesile panelimizin başarılı ve bereketli geçmesini diler, tüm Mevlâna dostlarını ve sevgiyi anlayıp yaşamaya çalışanları bu programlarımıza bekleriz.” dedi.
Panel 4 Mayıs 2018 Cuma Saat 10.30 Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Yerleşkesi S. Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu

|